• Energetisch lichaam

Energetisch lichaam

Naast een fysiek lichaam heeft iedereen ook een energetisch lichaam. Het fysieke lichaam en het energetisch lichaam zijn altijd met elkaar verbonden. Een energetisch lichaam is een verzamelnaam voor alle energiestromingen in het lichaam.

Aura en chakra’s

Het energetisch lichaam bestaat uit je aura en chakra’s. Ons lichaam zit vol met chakra’s, maar we hebben zeven hoofd chakra’s. Chakra’s zijn de knooppunten van de energiebanen in je lichaam. Hier komt alles samen. Energiebanen worden ook nadi’s genoemd.

Chakra’s zijn de wielen van wervelende energieën in het energetisch lichaam. Dit klinkt misschien mysterieus, maar door genoeg rust en aandacht te schenken aan je chakra’s voel je ze. Het werkt rustgevend, relaxt en helend. Je zult merken dat dit ook inspiratie geeft. Onze chakra’s zijn nauw verbonden met onze aura en ze vertegenwoordigen elk een kwaliteit die je kunt inzetten om dieper, aandachtiger en gelukkiger te leven. Als de chakra’s in balans zijn, dan gaat het goed met je.

De meest ideale situatie is dat alle chakra’s in je lichaam actief zouden zijn en open zouden staan, alleen dan zijn je lichaam en geest 100% in balans. Helaas is dit niet vaak het geval. Soms zit er een blokkade op onze chakra’s, waardoor de energie niet goed door kan stromen. Je kan het zien als een knooppunt op een snelweg, er ontstaat file waardoor het verkeer niet meer door kan stromen.

Waar komt chakra vandaan?

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra is een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen. Een draaiend wiel van energie.

Automatisch overlevingsmechanisme

In onze chakra’s slaan we gebeurtenissen en ervaringen op die we niet kunnen verwerken. Ook wel automatisch overlevingsmechanisme genoemd. Een chakra werkt dan als een doofpot voor dingen waar we niet geconfronteerd mee willen worden. Het onderdrukken van gevoelens kost ons veel energie en veroorzaakt spanning. Je kunt het vergelijken met een voetbal die je onder water probeert te houden.

Groeien door ervaringen te verwerken

Onze ziel wil van elke ervaring groeien, dit is alleen mogelijk als we ervaringen voelen, verwerken en loslaten. Stop je ervaringen weg, wat veel mensen doen bij een negatieve ervaring, dan is het een gemiste kans voor je ziel. Je ziel is deze ervaring niet vergeten en wil deze keer op keer opzoeken, net zolang tot je de ervaring hebt verwerkt waarmee de blokkade van het chakra wordt opgeheven. Blijf je de onverwerkte ervaring wegstoppen? Dan gaat dit uiteindelijk tot fysieke klachten leiden. Een fysieke klacht is het laatste stadium waarin de blokkade in het chakra om aandacht vraagt. Laat het dus nooit zover komen.

Welzijn van lichaam en geest

Elk hoofd chakra is verbonden met één bepaalde zenuwknoop en met één van de endocriene klieren in ons fysieke lichaam. Hierdoor wordt het hormoonsysteem beïnvloedt. De zeven hoofd chakra’s spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Je energetische en fysieke lichaam zijn dus verbonden, het is een geheel.

Fysieke lichaam sterft, energetisch lichaam blijft bestaan

Het fysieke lichaam sterft, maar jouw energetisch lichaam blijft bestaan. Wanneer je (negatieve) ervaringen niet verwerkt hebt als je overlijdt, blijven ze vastzitten in het energetisch lichaam. Deze blokkades neem je dus mee naar een volgend leven. Uit eigen ervaring in mijn praktijk kom ik wel eens blokkades bij mensen tegen uit een vorig leven, zoals een oorlogstrauma terwijl de cliënt in dit leven geen oorlog heeft meegemaakt. Ik geloofde voorheen niet in reïncarnatie, maar deze ervaringen hebben mij het tegendeel bewezen.

Chakra als kracht

Bij elke chakra in je lichaam hoort een kracht, een kwaliteit die je kunt ontwikkelen en inzetten op elk moment. Dit kan op je werk zijn, in een moeilijke periode of op een ander moment dat je wel een beetje steun kunt gebruiken.

7 hoofd chakra’s

De zeven hoofd chakra’s (draaikolken van energie) hebben ieder hun eigen kracht die bij een bepaald onderdeel in het lichaam horen. Elk hoofd chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Wanneer onze chakra’s niet worden geblokkeerd en de energie goed door ons lichaam kan stromen, nemen gevoelens als verdriet, angst en depressie af en krijgen we daar verbinding, vertrouwen, zekerheid, enz. voor terug.

Het eerste chakra hoort bij het stuitje en zorgt voor minder angst en meer liefde. Het zorgt ervoor dat je je stabiel voelt, je bent geaard en voelt je veilig. Door goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker.

Het tweede chakra bevindt zich net onder de navel, bij het heiligbeen en wordt ook wel het sacraal genoemd. Het zorgt voor vertrouwen. Aandacht hebben voor de kleine dingen in het leven die vreugde brengen. Meebewegen met de stroom van het leven, creativiteit, uiten van emoties, hebben van relaties en seksualiteit.

Bij het derde chakra staat het ego centraal en wordt ook wel het zonnevlecht chakra genoemd (Solaris Plexus). Minder afwachten en meer doen. Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staan centraal. Op het moment dat het derde chakra in evenwicht is, kun je er voor jezelf én voor anderen zijn.

Het vierde chakra bevindt zich in de hartstreek. Dit energiepunt staat voor liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, hoop en het vinden van balans.

Het vijfde chakra wordt ook wel het keelchakra genoemd en bevindt zich in de buurt van de nekwervels en het strottenhoofd en dicht bij de schildklier. Vrijheid en verantwoordelijkheid staan centraal. De vrijheid ervaren om te mogen doen en zeggen wat je wilt, maar hier ook de verantwoordelijkheid voor durven nemen.

Het zesde chakra wordt ook wel het voorhoofd chakra genoemd en krijgt als bijnaam het derde oog. Het bevindt zich net iets boven je twee wenkbrauwen. De realiteit zien zoals die is, vertrouwen op je intuïtie en het loslaten van oordelen en overtuigingen, zodat je kunt zijn wie je in essentie bent. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt.

Het zevende chakra bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit is het laatste van de 7 hoofd chakra’s die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door het lichaam kan stromen. De laatste chakra zorgt voor eenheid. Minder denken en meer voelen. Het vermogen om het verleden te genezen en de toekomst aan te voelen.