Ben jij wie je mag zijn, of ben je wie je moet zijn?

  Vaak gebeuren er dingen in ons leven waardoor we een bepaalde rol aannemen. Op dat moment kies je er onbewust voor om iemand anders te zijn. Een reden kan zijn dat je jezelf wil beschermen of om iemand anders te helpen. Zo had ik vandaag een vrouw in mijn praktijk die altijd haar mannetje staat. Doordat ze haar mannetje staat krijgt haar vrouwelijkheid geen tot weinig ruimte. Ze is fysiek een vrouw, maar energetisch heeft ze een mannelijke rol op zich genomen. Gevolg: ze is streng voor haarzelf, want energetisch kan ze nooit een mannelijke rol uitdragen. Ze moet veel van zichzelf, waardoor haar hart dicht gaat. In een mannelijke rol is ze gewoon niet zichzelf.

  Als je (onbewust) in een andere rol zit kost je dit ontzettend veel energie, want je kan niet jezelf zijn en moet continue aan een bepaald beeld voldoen. Je hart gaat dicht want je moet iemand zijn die je niet bent.

  Wie mag je zijn?

  Als je je bewust bent geworden dat je een rol speelt, ga je voelen dat je jezelf in de steek hebt gelaten. Dit kan erg verdrietig zijn. Maar als je dit verdriet hebt verwerkt mag je daarna weer gaan ervaren hoe het is om jezelf te zijn.

  Jezelf zijn kost niet zoveel energie. Je zult meer rust ervaren. Je zult meer je passie kunnen volgen, omdat je meer in contact bent met je hart.

  In het geval van mijn cliënte: ze gaat meer haar vrouwelijkheid toelaten, want ze is tenslotte een vrouw. Gevolg: ze hoeft niet meer zo streng te zijn voor zichzelf, want ze hoeft niet meer aan de mannelijke rol te voldoen. Ze komt meer in haar lichaam, waardoor ze beter gaat voelen wat haar passie is en wat goed voor haar is. Doordat zij meer de vrouwelijke rol  gaat nemen, geeft ze de mannen in haar leven meer de ruimte om hun rol op te pakken. Haar hart gaat open, want ze mag zichzelf zijn en maakt daardoor makkelijker verbinding met anderen.

  Kracht of zwakte?

  Ik krijg regelmatig vrouwen in mijn praktijk die een beeld hebben van vrouwelijke zachtheid als zwakte. Op een of andere manier hebben schijnbaar veel vrouwen het idee dat ze hun mannetje moeten staan. Zelf vind ik vrouwelijke zachtheid juist heel krachtig, puur en koesterend. Misschien is het een teken van deze tijd?

  Heb jij ook het idee dat je niet jezelf bent en een rol hebt aangenomen? Een consult kan je helpen weer bij jezelf te komen.

  Emiel Verhoeven energetisch therapeut

  Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

  Ken jij iemand of ben jij iemand die soortgelijke problemen ervaart? Of herken je bepaalde klachten en weet je niet met wie je het erover kan hebben? Ik heb veel ervaring op dit gebied en heb begrip voor je situatie.

  Neem gerust contact met me op via info@onbewust-bewust.nl.