Controle en Veiligheid

Dit zijn 2 dingen die altijd een rol hebben gespeeld in het leven van de mens. In de prehistorie woonden we al in grotten, zodat we maar van 1 kant aangevallen konden worden. Als 1 iemand waakte bij de ingang dan was dat gevaar onder “controle”. De controle was natuurlijk maar relatief, want als die persoon in slaap viel of werd overrompeld door een vijand, was die controle niks waard. Toch gaf het ons een gevoel van veiligheid. In die tijd wilde we alleen controle op de primaire dingen: Er moest eten en drinken komen en we moesten een veilig onderkomen hebben.

In de tijd waar we nu leven willen veel mensen alles onder controle houden: gezin, inkomen, gezondheid, liefde, social media, enz. 

Deze lijst is erg lang en voor iedereen verschillend. Maak eens een lijstje voor jezelf en vraag je dan eens af: Hoe kan ik dit in hemelsnaam volhouden?

Wat doet controle met ons?

Het geeft ons een gevoel van veiligheid. Die veiligheid is in heel veel gevallen nep, want als je er over na gaat denken dan hebben we geen controle over 99% van die lijst. Je kan namelijk morgen ontslagen worden, hoe hard je ook je best hebt gedaan. Je partner kan morgen zijn/haar spullen pakken en vertrekken, hoeveel je ook van hem/haar houdt. Je kan morgen ernstig ziek worden ook al ben je gevaccineerd. Enzovoorts, enzovoorts.

Vele van ons willen dit niet zien of voelen, want dit geeft natuurlijk een gevoel van machteloosheid. Dus houden ze liever vast aan die controle en schijnveiligheid. Ondertussen zijn ze veel moe of lopen tegen een burn-out aan. Wat natuurlijk niet vreemd is, als je op dat hele lijstje continue invloed wil uitoefenen.

Niet alleen vermoeidheid, maar ook depressie is een gevolg van controle. Als we controle willen houden op het leven, betekent dat we de levensstroom gaan beïnvloeden. Zie het maar als een rivier waar je een dam in bouwt. Je hebt de rivier onder controle, maar die kan vervolgens niet meer vrij stromen. De levensstroom indammen zorgt voor depressies, want het leven hoort niet voorspelbaar te zijn.

Net als de liefde. Echte liefde is onvoorwaardelijk. Dat betekent dus dat je er geen eisen aan kan stellen. Zo gauw je er eisen aan stelt (en dus controle wil) gaat je hart dicht. En dan is de echte verbinding dus weg.

Leven en Liefde

Ik begrijp heel goed waarom we toch die controle willen behouden. Zelf worstel ik er ook nog regelmatig mee en het blijft lastig. Als we met een open hart leven en liefhebben, dan leven we vanuit onze passie. Wanneer we daarop afgekeurd worden door andere mensen dan is dit natuurlijk ontzettend pijnlijk. Het raakt je letterlijk in je hart. Hierdoor sluit je je hart weer af, want die pijn willen we niet voelen. Hopelijk ben je je er bewust van dat je dit doet en kun je daarna je hart weer voorzichtig openen. Vraag jezelf maar eens af: Wat is belangrijker, de mening van anderen of liefdevol en met passie leven?

De mening van anderen zal je blijven raken, maar als je de afwijzing durft te voelen en te verwerken, zul je merken dat het je steeds minder zal beïnvloeden. Je groeit en wordt sterker! Daardoor zal het ook steeds makkelijker worden om je hart weer te openen.

Het tegenovergestelde van controle is vertrouwen. 

Wil je na het lezen van mijn blog eens kijken wat jou belemmerd om met een open hart te leven en lief te hebben? Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek of consult


Emiel Verhoeven energetisch therapeut

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Ken jij iemand of ben jij iemand die soortgelijke problemen ervaart? Of herken je bepaalde klachten en weet je niet met wie je het erover kan hebben? Ik heb veel ervaring op dit gebied en heb begrip voor je situatie.

Neem gerust contact met me op via info@onbewust-bewust.nl.