Hoe ga jij met dominantie om?

Hoe reageer jij als je een dominant iemand tegen komt? Maak je jezelf klein en onzichtbaar, weet je niet meer wat je moet zeggen, of denk je misschien: ik ga hier geen energie in steken. Of kies je de andere kant en ga je het gevecht aan, ik ga me niet laten kennen en we zullen wel eens zien wie hier de grootste van ons twee is.

Het zijn allebei onbewuste, automatische reacties. Dat wil zeggen: je doet het automatisch, zonder dat je erbij na hoeft te denken. In beide gevallen ben je niet in verbinding met jezelf. Je laat je als het ware meeslepen door de situatie en daardoor laat je jezelf in de steek. Op het moment dat je jezelf in de steek laat sta je niet in je kracht en heeft de ander in feite een bepaalde macht over jou. Misschien heb je het gevoel, dat als je het gevecht aan gaat, je juist in je kracht staat. Maar energetisch maak je jezelf groter dan je werkelijk bent, dus ook dan kun je niet in verbinding zijn met jezelf.

Ik maakte mezelf vaak klein en trok me terug. Wilde niet de confrontatie aangaan en dacht: laat hem/haar maar kletsen. Ook al maakte ik me klein, ik voelde me nog steeds niet veilig en er knaagde iets van binnen. Ik kon mijn ruimte niet innemen en had het gevoel dat ik niet kon zeggen wat ik wilde zeggen. Later dacht ik dan: ik had dit of dat moeten zeggen…

Wanneer ik de confrontatie wel aanging dan reageerde ik vanuit boosheid en voelde ik de adrenaline door mijn lichaam pompen. Gelukkig bleef het vaak bij schelden, duwen en trekken, maar toch hield ik ook daar een vervelend gevoel aan over.

Dominantie in mij?

Ik dacht altijd: ik ben niet zo, of dominantie zit niet in mij. Verrassing! We zijn allemaal mens en hebben alle menselijke eigenschappen in ons. Dus ook de eigenschappen die we misschien afkeuren of waar we een oordeel over hebben. Als we een menselijke eigenschap afkeuren, dan keuren we dus een deel van onszelf af. En dat is natuurlijk jammer, want als je dominantie een keer nodig zou hebben dan kun je hem niet gebruiken. Je kunt het vergelijken met een fiets. Als je een fiets in de schuur hebt staan, hoef je niet de hele dag te fietsen, maar hij is erg handig mocht je hem nodig hebben. Kun je dominantie zien als een kwaliteit, dan hoef je niet de hele dag dominant te zijn, maar je kan hem inzetten als je hem nodig hebt. Voordeel: je houdt meer van jezelf en hebt meer begrip voor anderen.

Oefenen en groeien

Kom je een dominant persoon tegen en je bent je er bewust van wat je doet (kleiner of groter maken), dan kun je daarop gaan reageren. Ga bij jezelf na: voel ik goed mijn voeten op de grond, neem ik mijn ruimte in, kan ik mijn hart open houden en vanuit mijn gevoel spreken?

Dit gaat niet meteen lukken en dat is ook helemaal niet erg. Het is al super als je je ervan bewust bent wat je doet, dat is stap 1. Je zal merken dat het in het begin erg lastig is en dat je uit je comfort zone zal gaan. Misschien switch je van groot maken naar klein maken of andersom. Dat is allemaal prima! Als je je er maar bewust van bent. Alleen door zo te oefenen ga je groeien in de omgang met dominante mensen. Uiteindelijk zal je je niet meer klein of groot hoeven te maken, maar blijf je bij jezelf. Dan sta je in je kracht en zullen dominante mensen aan je voorbij lopen, omdat ze geen reactie meer bij je kunnen uitlokken.

Herken je bovenstaande reacties en zou je graag eens willen kijken wat ik hierin voor je kan betekenen? Je bent altijd welkom voor een gratis intake gesprek. Kijk op https://onbewust-bewust.nl/consult/ of neem contact op via mijn contactpagina: https://onbewust-bewust.nl/contact/ 

Emiel Verhoeven energetisch therapeut

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Ken jij iemand, of ben jij iemand die deze problemen ervaart? Of herken je bepaalde klachten en weet je niet met wie je het erover kan hebben? Ik heb veel ervaring op dit gebied en heb begrip voor je situatie.

Neem gerust contact met me op via info@onbewust-bewust.nl.