Rouwverwerking en Liefde

Rouw is voor veel mensen een lastig onderwerp. Als je een dierbare verliest veroorzaakt dat zoveel pijn dat we misschien het gevoel hebben dit verdriet niet aan te kunnen. We kiezen er dan, bewust of onbewust, voor om dit verdriet weg te stoppen. Misschien voelt de pijn zelfs zo groot dat we ervoor kiezen geen afscheid te nemen. We willen degene bij ons houden, ook al zijn ze overleden.

Soms is de situatie zo dat je door moet. Je hebt voor je gevoel geen tijd om het verdriet te verwerken. Je wil er voor je kinderen, moeder of iemand anders zijn en stopt je eigen verdriet weg. Of misschien is er een overtuiging die je weerhoudt om te rouwen. Jongens huilen niet, pijn is voor watjes, ik moet sterk zijn want….

Het effect van deze beschermingsmechanismen kan zijn dat we geen echte verbinding meer aan durven gaan. Je wil niet weer afscheid hoeven nemen van iemand waar je veel om geeft. Dus kies je er (onbewust) voor relaties oppervlakkig te houden.

Het kan ook zijn dat je de andere kant kiest. Je klampt je aan iedereen vast en probeert je best te doen om iedere relatie in stand te houden. In de hoop dat ze je niet zullen verlaten.

Men noemt dit dan bindings- en/of verlatingsangst. In allebei de gevallen verlies je de (echte) verbinding met de ander en met jezelf. Met jezelf? Jazeker, in beide gevallen sluit je je hart af en heb je geen goed contact met je eigen gevoelens. Zo zul je bij oppervlakkige relaties het gemis en de leegte uit de weg willen gaan. Het gemis van een echte verbinding. Ga je je best doen voor een relatie en je vastklampen, dan stap je over je eigen gevoelens heen om het de ander naar de zin te maken. En jij blijft met een leeg gevoel zitten…

Liefde doet pijn

Iedereen zegt dat hij/zij echte verbinding en liefde wil, maar liefde doet pijn! Echte liefde is ook kunnen loslaten. Durven voelen dat je met heel je hart van iemand houdt, terwijl je weet dat je vroeg of laat afscheid moet gaan nemen. Dat is onvermijdelijk. Durf je dan nog steeds hartsverbinding te maken en voor de volle 100% te genieten van elkaar, wetende dat het misschien morgen al afgelopen kan zijn. Er is geen zekerheid wanneer je zult moeten gaan loslaten. De enige zekerheid is dat dat moment komt.

De Keuze

Wat wil je nu doen? Wat ga je kiezen? Ga je voor Liefde en Loslaten? Of geeft de leegte en gemis je een bepaalde zekerheid? Je weet dan immers wat je hebt. Bij Liefde weet je niet wat je hebt. Je weet nooit hoe lang het gaat duren voordat je mag gaan loslaten. De keuze is helemaal aan jou.

Is het nu tijd voor jouw rouwverdriet en zou je een stap willen zetten naar een echte verbinding? Wil je dit samen onderzoeken in een kleine groep (max. 6 personen)? Immers is gedeelde smart, halve smart. Binnenkort geef ik een workshop van 2 ochtenden in Uden. Je bent van harte welkom.

Emiel Verhoeven energetisch therapeut

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Ken jij iemand of ben jij iemand die soortgelijke problemen ervaart? Of herken je bepaalde klachten en weet je niet met wie je het erover kan hebben? Ik heb veel ervaring op dit gebied en heb begrip voor je situatie.

Neem gerust contact met me op via info@onbewust-bewust.nl.