Prikkelverslaving?

  Prikkels zijn overal om ons heen, van het binnenkomen van berichtjes en reclame tot social media. Wat doet dit met jou? Er zijn op dit moment steeds meer mensen die aan vermoeidheid lijden. Ook klachten als hoofdpijn en concentratieproblemen worden alsmaar vaker genoemd. Jongens en meiden die op 17 jarige leeftijd al met een burn-out te maken krijgen.

  En toch vinden we het moeilijk om ons niet af te laten leiden. Willen we alle social media volgen. Kijken we bij iedere ‘ping’ op onze telefoon.

  Wil je (onbewust) afleiding?

  Vraag je je weleens af: Waarom doe ik dit? Waarom scroll ik doelloos door alle berichten? Is er een doel voor al die afleiding?

  Al die afleiding zorgt er in ieder geval voor dat je niet in contact bent met jezelf. Je voelt niet, of minder goed, wat er in jou speelt. Is dat misschien het doel van de afleiding?

  Grijp je alle afleiding aan om bijvoorbeeld, het verdriet of het gemis wat je bij je draagt, niet te hoeven voelen? Ben je onbewust heel hard op zoek naar verbinding met andere mensen op social media? De verbinding die vele van ons hebben gemist de laatste 2 jaar, of misschien al langer.

  De verbinding die je via social media vindt, zal je geen tot weinig vervulling geven. In ieder geval niets vergeleken met een echte ontmoeting/gesprek/knuffel. Een echte ontmoeting is ook spannender en misschien zelfs ongemakkelijk. Je komt namelijk echt met jezelf naar buiten. Je kan zowel fysiek als gevoelsmatig geraakt worden en dat kan eng zijn. Elkaar in de ogen kijken zonder filters en bijgeplakte emoticons. Daar sta je dan, een echt mens, met al je ‘plussen’ en ‘minnen’. Maar bedenk je dat voor de ander hetzelfde geldt, hij/zij is ook een mens. En vind het misschien nog wel spannender dan jij!

  Leegte en vervulling.

  Ik scroll ook regelmatig door Facebook. Uit nieuwsgierigheid en soms uit verveling. Maar als ik dan een kwartier verder ben, heb ik nog steeds een leeg gevoel. Herken je dit? Dat je denkt: ik had dit afgelopen kwartier vast beter kunnen besteden. Stukje lezen, wandelen, knuffelen met mijn kind/vriendin, een ontmoeting plannen met een vriend(in). Maar ja, ik heb ervoor gekozen om alleen mijn brein te prikkelen. En daarmee de rest van mijn lichaam in de steek te laten. Aha, daarom voel ik me na een kwartier scrollen leeg. Ik vul alleen mijn hoofd!

  Ik vul niet alleen maar mijn hoofd, maar dit is ook een perfecte manier om me af te sluiten voor alle gevoelens die in mij zitten.

  Dit gaat vast een hele tijd goed. Misschien hou je dit zelfs je hele leven vol. Zelfs als je allerlei klachten krijgt, kun je die negeren door je brein te blijven prikkelen. Tot dat je lichaam of geest op de alarmknop gaat drukken, door bijvoorbeeld een burn-out te krijgen.

  Ga je samen met mij op zoek naar de echte vervulling? Van mens tot mens?

  Ik ontmoet je graag in mijn praktijk voor een consult. Stuur me een bericht voor meer informatie of het plannen van een gratis kennismakingsgesprek.

  Emiel Verhoeven energetisch therapeut

  Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

  Ken jij iemand of ben jij iemand die soortgelijke problemen ervaart? Of herken je bepaalde klachten en weet je niet met wie je het erover kan hebben? Ik heb veel ervaring op dit gebied en heb begrip voor je situatie.

  Neem gerust contact met me op via info@onbewust-bewust.nl.